Докато представителите на администрацията на Байдън оценяват бавния напредък на Украйна

...
Докато представителите на администрацията на Байдън оценяват бавния напредък на Украйна
Коментари Харесай

Вашингтон поуст: Висши служители на САЩ изразяват песимизъм относно напредъка на Украйна

Докато представителите на администрацията на Байдън оценяват бавния прогрес на Украйна в контраофанзивата това лято, те намерено разискват с Киев какво считат за " научени уроци ".

 

За администрацията най-важното е, че тази война евентуално ще продължи и през идната година - и че Съединените щати и техните съдружници би трябвало да продължат да оказват помощ на Украйна да продължи да напредва.

Това разяснява в. " Вашингтон поуст ".

 

През последните дни чух същото мнение на всички равнища в държавното управление на Съединени американски щати. Лятото беше разочароващо и в някои връзки разочароващо за Украйна и нейните западни поддръжници.

 

Но вместо да търсят бърз дипломатически излаз, множеството високопоставени американски чиновници наподобяват по-убедени от всеки път в нуждата да се държи крепко с Киев. Според тях Съединените щати не могат да бъдат видяни да изоставят своя съдружник.

 

" Не оценяваме, че спорът е в патова обстановка ", съобщи съветникът по националната сигурност Джейк Съливан пред кореспонденти в сряда, през седмицата, когато медиите оповестиха за неназовани висши чиновници, изразяващи скептицизъм по отношение на напредъка на Украйна.

 

Може би с вярата да укрепи настроението в Киев, Съливан отвърна: " Виждаме, че Украйна продължава да завзема територии методично и систематично. "

 

Този ангажимент за продължение на поддръжката не значи, че американските чиновници нямат рецензии към метода, по който украинските командири организират контраофанзивата. Те оферират подробни насоки на своите сътрудници, постоянно предшествани от признанието, че нито един американски офицер сега не се е сражавал в безмилостна, жестока борба от вида на Първата международна война, с която се е сблъскала Украйна.

 

Отправната точка в тази оценка е, че украинските сили евентуално няма да съумеят да доближат Черно море и да отрежат сухопътния път на Русия към Крим преди настъпването на зимата, както се надяваха.

 

Представители на Съединени американски щати към момента считат, че украинците могат доста да пробият съветските позиции тази година, защото минават оттатък укрепените първа и втора отбранителна линия на Русия. Представители на Съединени американски щати считат, че мобилните елементи на Киев ще могат да се придвижват бързо на изток и на запад, обърквайки съветските бранители.

Но Украйна евентуално няма да нанесе съдбоносен удар преди края на годината. Това значи продължение на тази изтощителна война през 2024 година и по-късно, както и продължение на тежките жертви и прочувствените контузии и за двете страни. Представители на Съединени американски щати считат, че стратегическото самообладание остава най-хубавото оръжие против съветския президент Владимир Путин, който към момента счита, че може да надвие Украйна и Запада.

 

Представители на Пентагона приканиха украинските си сътрудници да дефинират по-добре целите си и да концентрират силите си в евентуалните точки на пробив по продължение на 600-километровия фронт. Първоначално Украйна поставяше идентичен акцент върху три оси, вместо да се концентрира върху главния удар на юг през Запорожие към Азовско море. Твърди се, че в последна сметка Украйна е реагирала, като е преместила някои елементи на юг от Бахмут и други региони на изток, където макар причините на Съединени американски щати те са останали окопани.

 

Американските командири от дълго време считат, че украинците разпиляват артилерийския огън в съкрушителни баражи, които имитират руската тактичност. Според една от американските оценки от началото на войната украинците са изстреляли 2 млн. снаряда от 155-милиметрови артилерийски муниции, което съвсем е изчерпало западните ресурси. Представители на САЩ приканват Украйна вместо това да претегля артилерийския си огън към най-важните цели и да го употребява за бързо придвижване към задачите си.

 

Представители на Пентагона също по този начин приканиха Украйна да разчита по-малко на безпилотни летателни апарати за опознаване на бойното поле и повече на наземни разследващи сили, които могат да оценят по-добре съветските позиции. Те упорстват Киев да даде на младшите офицери по-голяма независимост на деяние, с цел да употребяват опциите по продължение на обширния фронт. Представителите на Съединени американски щати считат, че украинците реагират позитивно по всички тези въпроси. Но през последните седмици полемиката беше остра.

 

Тъй като чиновниците на администрацията на Байдън правят оценка вероятността войната да продължи и през идната година, а може би и по-късно, те обмислят няколко значими нови нараствания на западната поддръжка. Във Вашингтон от ден на ден се подкрепя идеята за даване на касетъчни муниции, изстрелвани с ракети, които могат да нанесат по-дълбок удар от артилерийските версии, които Съединени американски щати започнаха да доставят предишния месец.

 

Съединените щати също по този начин работят интензивно за обмисляне на украински " сили на бъдещето ", които биха могли да възпрат продължаващата съветска експанзия. Изтребителите F-16, които ще стартират да идват след няколко месеца, ще бъдат част от това, само че американските чиновници работят със съдружниците си по много други оръжейни системи и образование.

 

Украйна и нейните поддръжници не престават да пледират за ракети с огромен обхват на деяние, известни като ATACMS, които биха могли да поразяват надълбоко зад съветските линии. Но Пентагонът продължава да се опълчва, значително тъй като чиновниците се притесняват, че Съединените щати не разполагат с задоволително ATACMS, с цел да доставят на Украйна, без да подкопаят личната си подготвеност за възможен предстоящ спор с Китай.

 

След като украинските сили са блокирани на терен, американски чиновници считат, че президентът Володимир Зеленски ще насочи битката от ден на ден към съветската територия и окупирания Крим. Съобщените в петък украински офанзиви - с 42 безпилотни самолета, изстреляни към Крим, и ракета, ориентирана към Москва, съгласно съветски отчети - са предчувстване на това, което следва. Позицията на администрацията на Байдън е, че тя не предизвиква и не дава опция за украински офанзиви на съветска територия, само че формалните лица чакат повече такива.

 

Може би най-хубавият образец във военната история за дълга кървава битка против по-силна мощ, която приключва с последна победа, е Американската гражданска война. По пътя е имало доста интервали на безнравственост, оттегляне, недоволства от незадоволителна задгранична поддръжка и от време на време обезсърчение. Но бунтовниците останаха на бойното поле и британците в последна сметка се отдръпнаха.

 

Украйна навлезе в сезон на неодобрение, с обвинявания от всички страни, поради мудната контраатака. Но тази война надалеч не е завършила.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР